Kalendar
Oleg Tomić – POVREĐENOST, roman

Povredjenost

Iza kulisa psihološke drame, u kojoj se ukršta niz povesti, te višestruka opsednutost tajanstvenom Amerikankom, sasvim na tradiciji mišljenja Ničea i Dostojevskog, pred čitaocem se otkrivaju različite relacije junaka viđenih u procepu između tamnih i najtamnijih  strana svojih ličnosti.

2011; F-20x14; str. 112; tvrd povez; latinica; CENA 600,00 din.

 
Mirko Demić – ĆILIBAR, MED, OSKORUŠA, roman

Cilibar_med_oskorusaĆilibar, med, oskoruša jedna je od stilski najbolje napisanih knjiga u novije vreme. Svojevrsna ‘Ljubavna pisma Bruna Šulca’ u stvari su, kentauri koji povezuju fiktivno i faktivno, želju za odgovorom i zadovoljstvo neodgovaranjem. Ova pisma su dobar primer nečega što bi mogli nazvati proezijom. Iako napisana u prozi pisma su zapravo lirski eseji.

3.izdanje, 2011; F-20x14; str. 208; tvrd povez; latinica; CENA: 700,00 din.

 
Zoran ĆIRIĆ – KRATKI LJUDI, priče

Kratki-ljudiSASVIM INTIMNE PRIČE

Zoran Ćirić je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pripovedača, a njegova najnovija knjiga priča, KRATKI LJUDI, na kratkom prostoru, u blicevima niza životnih i egzistencijalnih situacija otkriva svom čitaocu neke od produbljenih uvida, izdižući životno iskustvo na nivo relevantnog literarnog iskustva.

U intimnoj, sasvim introspektivnoj svetlosti, mnoštvo junaka osvetljava svet svojim životnim i porodičnim pričama, a njihov autor veruje da se može pronaći drugi svet u skrivalici banalnog sveta. Glasovi ovih muškaraca i žena su iz sasvim različitih stvarnosnih i uzrasnih registara, a produbljeni pesnički jezik, produbljen do samih jezovitih granica smrtnog, jeste ona kartografija mesta na kojima se lome njihovi životi.

Poetski iluminirane, a surovo stvarne, natopljne setom, s mnogo bluza i džeza naših rasutih života, Ćirićeve priče iz KRATKIH LJUDI se pred nama ustvari otkrivaju kao uzbudljiva i fizička i metafizička potraga za smislom očinskog sveta, koga u sebi svi nosimo, ma gde bio.

2011; F-20x14; str. 116; tvrd povez; latinica; CENA 600,00 din.

 
Vladan MATIJEVIĆ – PRILIČNO MRTVI, priče

Prilicno-mrtviDNO IZNAD BEZDNA

Matijević je pisac nesumnjivo autentičnog i prepoznatljivog glasa, i tvorac jednog osobenog ispripovijedanog svijeta kakav smo slabo poznavali i do sada ga malo u srpskoj prozi imali. Taj svijet je prepoznatljiv kao naš, onaj u kojem i sa kojim živimo, ali istovremeno toliko stran, začudan i zastrašujući; bolno uvjerljiv, a nevjerovatan; svijet sa razmeđa dvaju milenijuma, s kraja jednog paklenog stoljeća; svijet domaći, ali i internacionalni; svijet čije je zlo univerzalno. Taj svijet je više obilježen vremenom nego mjestom.

Izborom književnih junaka, njihovim otvaranjem i otkrivanjem iznutra, izuzetnom sposobnošću uživljavanja u najrazličitije likove i sudbine, lijepim jezičkim osjećanjem, orijentacijom na tuđ glas i govor, dvoglasnom rječju, a naročito dočaranim ispripovijedanim svijetom i sklonošću ka mračnim i razornim stranama ljudske prirode, Matijevićeva knjiga izaziva pravi estetski šok ne dopuštajući čitaocu da se tako lako oslobodi njenog duboko pesimističkog i ubjedljivog doživljaja svijeta.

Matijević se okrenuo onima od kojih je svak okrenuo glavu, uživio se u duše onih kojima je duša krvavo iskidana i u koje niko ne želi da se uživi, progovorio iz njihove perspektive i njihovim jezikom, otvorio ustave njihove jeze i njihovih strahova, zavirio u njihovu ćutnju i u njihov unutarnji mrak. I u tome se pokazao majstor.

Jovan Delić, Sveske Zadužbine Ive Andrića

''Andrićeva nagrada''

2.izdanje, 2011; F-20x14; str. 136; tvrd povez; latinica; CENA 600,00 din.

 
Vladan MATIJEVIĆ – ČASOVI RADOSTI, roman

Matijevic-Casovi-radosti-smallDO BESTIDNOSTI

Francuska i španska štampa o ČASOVIMA RADOSTI Vladana Matijevića:

Avanture Mace Aksentijevic je neobično delo briljantnih refleksija o životu, ljubavi, orgazmu. Kroz kratka poglavlja pratimo seksualne izlete slovenske Lolite, hiljadu puta razuzdanije i zabavnije od svoje starije „nabokovske" sestre.

Fabrice Gaignault, Marie – Claire

Pred nama je istinsko poetsko štivo... Ova devojka je sačinjena od iste tvari kao i snovi. Poklanja nam krhotine večnosti, lenčari, poučava, upućuje, filozofira... Knjiga čiji je istinski glavni junak strast.

Marina P. de Cabo, Quimera

Animalnost provejava delom, a ima tu i nečeg poetskog i nadrealnog.

Sélection Libération „ 50 livres pour l'été"

Gospodo, čak i vi koji mislite da ste neumorni zavodnici, poželećete da nikada na svom putu ne sretnete Macu Aksentijević. Ona je naša najgora noćna mora...

François Reynaud, Librairie Luciole, La page des librairie

I, taman kad čitalac pomisli da ga više ništa ne može iznenaditi pisac nadmaši samog sebe...

Eric Paquin, Voir

Dosta vam je svega? Ništa niste videli. Još niste uživali u fantaziji ove lagane knjižice. Nema ničeg sličnog u klasičnoj erotskoj književnosti. Što više odmičemo s čitanjem, više se zabavljamo.... Potpuno nadrealno.

Danielle Laurin, Le Devoir

Portret razljućenog i neobuzdanog Erosa, koji ne povlađuje, ako se tako može reći, ni muškom ni ženskom rodu.

La Liberté

2.izdanje, 2011; F-20x14; str. 136; tvrd povez; latinica; CENA 600,00 din.

 
Đorđe Pisarev - PONOC JE U SOBI USPOMENA

Ponoc-je-u-sobi-uspomena-smallŠTA SVE MOŽEŠ, KAD SI MRTAV ODUVEK?

Efektan kratki roman Đorđa Pisarev bavi se životom usamljenika raspetih između sirove fantastične stvarnosti, ludila i snova. Reč je o remek-delu postmoderne srpske proze u kojem se ljubavna priča prepliće sa pričom o propasti jedne porodice.

Roman počiva na otklonu od urbocentričnog modela sveta, zasnovanom i oblikovanom u kratkotrajnoj ali obeležavajućoj seoskoj erotskoj utopiji glavne junakinje, u kojoj «i dalje su svetlucale sve zvezde sveta», nasuprot depresivnom gradskom nebu «koje se spustilo na tlo».

Tihomir Brajović, NIN

Pisarev se otvorio prema istorijskom okruženju našeg doba i ovdašnjeg prostora, iako putokazi književnosti (i tekstova) i dalje u velikoj meri oblikuju intimne svetove njegovih protagonista.

Vasa Pavković, Danas

Dilema junaka je hamletovsko/osterovska: šta sve možeš (u Njujorku...) kad si mrtav oduvek?

Milan Živanović, Dnevnik

2010. F-20x14, str.134, tvrd povez, latinica, Cena 600, dinara

 
Vladan Matijević - VRLO MALO SVETLOSTI, roman

Vrlo-malo-svetlosti-2izd-2011O PRIHVATANJU I NEPRIHVATANJU, SUROVO I DUHOVITO

Novi roman Vladana Matijevića, Vrlo malo svetlosti, surov i duhovit u isto vreme, stastoji se iz tri priče koje prate živote i snove naoko različitih likova - američke istoričarke umetnosti Hilari, bivšeg ministra u Vladi pre političkih promena u Beogradu Milutina Čabrinovića zvanog Antracit i apsolventa filozofije Djordja Istine - do juče uspešnih, a sada poraženih ljudi.Ono što ih spaja jesu snovi, ali i činjenica da svi oni žive u svetu u kome su poremećene vrednosti i u kojem ne mogu da se prilagode, niti da opstanu. Njihova bekstva su možda očekivana - beže u maštu i u snove, ali ovi se pretvaraju u noćne more, u veća ili manja ludila.

Kroz životne angažmane ovih junaka, neprilagođenih i, na koncu, poraženih, isplivava suptilna analiza kraja 20. veka, moderne umetnosti, političkih procesa, religije, sveta beznađa, sveta u kojem je novac biva presudnom merom stvari.

«Ovim (odličnim!) romanom, Matijević značajno preinačava svoj ugled «ironičnog poete»: iako su njegovi junaci klovnovski bizarni, njihove (i ničije) patnje nisu trivijalne.»

Vesna Trijić, Blic

«Dosledan poetici svojih dosadašnjih dela, Matijević je napisao roman u kojem je izuzetno uspešno spojio grotesku, crni humor, onirizam i suptilan društveni aktivizam u literarnu celinu koja je vrlo snažna i zaista univerzalna metafora početka veka u kojem živimo, kako u Srbiji, tako i globalno.»

Mladen Vesković, Politika

«Izlazeći iz registra unisonosti i izvesne izražajne monotonije, najnoviji roman Vladana Matijevića uspeva, upravo zahvaljujući svojim stilskim i kompozicionim višeglasjem da dohvati priželjkivani prostor dvosmislenosti (ili možda trosmislenosti). U tom podsticajnom prostoru ironija više ne odzvanja samo kao prepoznatljiva energija (samo)izrugivanja, nego i kao sugestivni eho što se nepogrešivo vraća samom piscu, odnosno čitaocu, podsećajući ga na to da umeće pripovedanja može da umakne populističko-komercijalnim prohtevima, a da pri tome ne zabasa u hermetičnost i nezanimljivost. Stoga i neće biti netačno ako se kaže da je Vrlo malo svetlosti dosad najzreliji i po svoj prilici najuspeliji roman Vladana Matijevića.»

Tihomir Brajović, NIN

«To što je u naslovu, ipak, vrlo malo svetlosti a ne vrlo mnogo mraka, budi nadu da ćemo se probuditi i spasiti svetlost u drugima i sebi. Posebnom spregom sadržine i forme, Matijevićev novi roman, baš kao i prethodni, krči nove staze srpske proze!»

Danijela Kovačević-Mikić, Zlatna greda

«Roman Vrlo malo svetlosti će biti verovatno dalek onima koji književnost posmatraju kao nastavak televizije drugim sredstvima, ali će biti lep čitalački događaj za one malobrojne, hrabre čitaoce, koji se ne boje mraka, ni onoga što on skriva.»

Slobodan Vladušić, Večernje novosti

«Ova knjiga predstavlja odlično koncipiran i izveden roman, eminentno modernog senzibiliteta. Njegov temeljni pesimizam autor veoma uverljivo izlaže, provocirajući time čitaoca na aktivan pristup, analizu i određivanje prema tako zasnovanom pripovednom postojanju.Mislim da je upravo ta snaga provokativnosti najznačajniji kvalitet ovog romana, kojim

nas Vladan Matijević podseća na to da književnost i te kako ima načina da ostane relevantna i važna za savremenog čitaoca. »

Ivan Radosavljevic, Polja

«Knjiga o porazu V.Matijevića pretura po našim izgužvanim i neupotrebljivim biografijama, kao po lanjskim snegovima stoleća koje je deponiju I inače uzvisilo do stepena ikonostasa neprikosnovene banalnosti. Surovost materijalne rasvete čitav naš ututkani fasaderski svet laži zaista čini krivim, takoreći zločinačkim. Predumišljajk nije uvek stvar dogovora. »

Draško Ređep, Večernje novosti

Nije uobičajeno u zemlji Serbiji, ali moram da kažem iskreno: to je za mene najbolji srpski roman u 2010. godini – kao beskompromisno oštra slika opšte apokalipse. Tri antiheroja Matijevićeve povesti ispovestima upečatljivo predočavaju posrnuli svet na samoj ivici mraka – i otud svetlo u naslovu.

Vasa Pavković

Nagrade: 'Meša Selimović', 'Borisav Stanković', 'Isidora Sekulić'

2.izdanje, 2011; F-20x14; str. 258; tvrd povez; latinica; CENA 800,00 din.

 
Aleksandar Bjelogrlić - BRAZILSKI AKVAREL, roman

AleksandarBjalogrlic-BrazilskoakvarelO PUTEVIMA SPOLJAŠNJE DUŠE

Od neimenovanog grada u Potisju do Beograda i elitnih moskovskih predgrađa, Brazilski akvarel Aleksandra Bjelogrlića prati potresne sudbine likova upletenih u menažeriju društvene korupcije. U formi romana-lavirinta, rasvetljavaju se sprege kriminala i državnih struktura, ali i nepokolebljiva staza onog individualca koji, po nezaboravnom određenju jednog klasika žanra, „po ulicama zla mora koračati a da sam po sebi nije zao, ukaljan ili uplašen".

2010; F-20x14; str. 232; tvrd povez; latinica; cena 700,00 din.

 
Miodrag Kajtez - ANTILUFTNOST, roman

MiodragKajtez-AntiluftnostROMAN DIVERZIJA!

Antiluftnost je roman o labavo skrpljenoj i slupanoj, takoreći fantastičnoj porodici. Kajtezovi likovi sazrevaju pod iskošenim zidovima reklamne kućice za dečju trikotažu, gube glave ali ih i dobijaju natrag, umiru presložujući se u višestruko latinično slovo „s". Ovo je knjiga o ustrojenoj razdvojenosti svetova, zbog koje patimo. Celovita i hrabro dosledna knjiga koja ne iskoračuje iz samonametnutog proznog rakursa komunikacije uz pomoć sopstvene jezičke intonacije, a ne priče.

„Kajtez je srpski Džojs." – Draško Ređep, Građanski list

2010; F-20x14; str. 150; tvrd povez; ćirilica; cena 600,00 din.

 
Sava Damjanov - PORNO-LITURGIJA ARHIEPISKOPA SAVE, proza

SavaDamjanov-Pornoliturgija'INFANT TERRIBLE' SRPSKE PROZE

ARHIEPISKOP SAVA, jedan od tvoraca Nove Serbije (na Marsu), glavni radnik na serbskoj feudalnoj prosveti i kulturi, poznati svetski književnik. Pre nego što se zamonašio, zvao se Damjanov. Jedini, najmlađi sin dr Budimira, koji je stvarao i pisao zakonike srednjovekovne SFRJ, a umro kao poslanik savezne Skupštine (1965), u manastiru Hilandar (njegovoj i Savinoj zadužbini).

„Porno-liturgija Arhiepiskopa Save poučila me je još u mladosti sveopštoj relativnosti. Zato sam Nobelovu nagradu i posvetio ovom velikanu srpske kulture!" Albert Ajnštajn

2010; F-20x14; str. 180; tvrd povez; ćirilica; cena 900,00 din.

 
Mirko Demić – TREZVENJACI NA PIJANOJ LAĐI, roman

mirko-demic-trezvenjaci-2_izdSRPSKO-HRVATSKI ROMAN

Neobična ljubavna priča koja je, na prvi pogled, u senci stvarnog ili imaginarnog putovanja glavnog junaka Pavla vozom između Beograda i Zagreba. To je i prilika da glavni junak pretrese i komplikovane odnose između Srba i Hrvata, Beograda i Zagreba, Crnjanskog i Krleže, nas i njih, Save Šumanovića i Filipa Latinovicza, sebe i drugih, stvarnog i imagi­nar­nog, budnosti i sna.

2010; F-20x14; str. 226; tvrd povez; latinica; cena 700,00 din.

 
Đorđe Pisarev - NA STAZI SUZA, roman

DjordjePisarev-NastazisuzaZAVRŠNI DEO TRILOGIJE

Roman Na stazi suza jeste treći, završni deo trilogije MAPA IZGUBLJENOG SVETA, čija su prethodna dva dela – Ponoć je u sobi uspomena i A ako umre pre nego sto se probudi? – privukla značajnu pažnju i kritike i čitalaca.

Roman počiva na otklonu od urbocentričnog modela sveta, zasnovanom i oblikovanom u kratkotrajnoj ali obeležavajućoj egzistencijalnoj i erotskoj utopiji glavne junakinje. Pisarev se otvorio prema istorijskom okruženju našeg doba i ovdašnjeg prostora, iako putokazi književnosti (i tekstova) i dalje u velikoj meri oblikuju intimne svetove njegovih protagonista.

2010; F-20x14; str. 121; tvrd povez; ćirilica; cena 600,00 din.

 
Ilija Bakić - U ODVAJANJU, priče

FANTASTIČNE PRIČE
Priče iz knjige U odvajanju, Ilije Bakića vodećeg pripadnika žanrovske književnosti u savremenoj srpskoj beletristici, pokazju da svetovi i stvarnosti u kojima njegovi junaci borave, nisu statični, već neprestano nastaju i nestaju. Ovaj pripovedač izbrušenog stila, hroničar stvarnih i mogućih događaja na granici između svetla i tame, Ilija Bakić donosi čitaocu osobenu poetiku koja nadrasta stroge odrednice žanra i otvara nove puteve za savremenu srpsku književnost.
„Vrsni pripovedač Bakić uspeva da nenadano i vešto napravi rez i destruira („dogovorena”) načela lepe književnosti.” Đorđe Pisarev
2009; F-20x14; str. 208; tvrd povez; latinica; cena 700,00 din.

 
Ljiljana Đurđić - SVI NA KRAJU KAŽU MAMA, priče
O RAZLIČITIM VRSTAMA PUTOVANJA
Polazeći od pozicije da ’nije svesnost ta koja određuje život, nego nesvesnost’, Ljiljana Đurđić, kroz osam priča i jednu novelu, Isidora, jedna moguća priča, pripoveda o različitim vrstama putovanja, kroz vreme i prostor, između ličnog i opšteg, izvan slučajnosti i istorije… Prateći pojedince, nemoćne ne samo
spram blizine smrti, koja na različite načine stiže, ali i spram sistema koji i u promeni ostaje isti, ove priče, usred opšteg i banalnog, razotkrivaju lično i bitno u njihovim životima.
2009; F-20x14; str. 116; tvrd povez; latinica; cena 600,00 din.

 
Mirjana Đurđević - KAJA, BEOGRAD I DOBRI AMERIKANAC, roman
PRIČA O BEOGRADU U KAKVOM STE PROPUSTILI DA ŽIVITE
Dvadesetih godina dvadesetog veka, mnogo pre nego što je imperativ multikulturalnosti zavladao svetom, na periferiji Beograda niče prvi budistički hram u Evropi! Gradi ga mala zajednica Kalmika, naroda mongolskog porekla, koju su vetrovi Oktobarske revolucije naneli na naše prostore. Ovo je priča i o vremenu kada su američki diplomati u Kraljevini SHS pisali udžbenike srpsko-hrvatskog jezika, a ne ultimatume.

2009; F-20x14; str. 310; broš. povez; latinica; cena 1100,00 din.

 
Đorđe Pisarev - A AKO UMRE PRE NEGO ŠTO SE PROBUDI, roman
Djordje-Pisarev-A-ako-umre-2-i-smallO INTIMNIM GRANICAMA STVARNOG I NESTVARNOG GRADA
Usred rasutog, nemerljivog vremena, Pisarevljev lirski junak, pripadnik generacije već izgubljene između svetova, otkriva da se nalazi u godini u kojoj godine nisu postojale i u prostoru koji tek treba otkriti. Iščezle ulice grada Novog Sada treba iznova imenovati, a knjige su ljudi koji u kineskom trgovačkom centru pokušavaju da (iznova) ucrtaju koordinate onoga što je već terra incognita: Magličasti kontinent Novi Sad.
Ova potraga za obećanom zemljom – obećanim gradom, ustvari je traganje za (izgubljenim) identitetom. A san u gradu koji nestaje, pred čitaocem se otkriva
kroz postmoderni realizam 21. veka sa elementima fantastike (od kiberpanka i virtualne realnosti do Univerzuma Matriks), istovremeno bivajući na tragu
kamernih pastorala A. Žida, ali i intimne psihologizacije romanopisaca prve polovine 20. veka.
2009; F-20x14; str. 121; tvrd povez; ćirilica; cena 600,00 din.
 
Mirjana Đurđević - ČIM PREŽIVIM OVAJ ROMAN, roman

Cim-prezivim-ovaj-roman-smaUltimate Fight: Srpsko socijalno protiv detektivke Hari & Vice Versa
Serija ubistava korumpiranih doktora potresa jednu beogradsku bolnicu. U atmosferi straha, potencijalni klijenti opsedaju detektivsku agenciju Lucky Charm, ali Hari ne može da prihvati slučaj i traži ubicu, jer mora da traži -vezu! Naime, i sama hitno treba da se operiše u istoj bolnici, a liste čekanja protežu se odavde do večnosti. ..
"Ovaknjiga je idealan poklon za vašeg doktora. Ukolikomu dugujete izraze dublje zahvalnosti od toga, preporučujem sabrana dela Mirjane Đurđević.
Mirjana Ojdanić, tragikomediografkinja
F-2OxI4, str. 190; tvrd povez; latinica; cena: 700 din.

 

 
Mirjana Đurđević - ČUVARI SVETINJE, roman
Cuvari-svetinje-small

Mit o trajanju“ - 20 vekova jedne knjige
Roman Čuvari svetinje, istorijska povest, ili izmotacija, u deset iluminacija, razrešava misterije, istinite i izmišljene, vezane uz Miroslavljevo jevanđelje, od XII veka u kome je nastalo, do XXXII veka u kome je nestalo.
Ustvari, iza kvazi-istorijske priče o jednoj od nacionalnih relikvija, krije se romaneskna stvarnost, koja dubinski, uz pomoć sočiva ironije, razotkriva ono što jeste psihološki stereotip nacionalnog bića. Koristeći se postmodernim tehnikama pripovedanja, Đurđevićka uspeva da jednu tradicionalnu priču dovede do klimaksa primerenog percepciji savremenog čitaoca.Drugim rečima, pred čitaocem je knjiga koja pomera neke od granica kada je savremena srpska proza u pitanju.
F-20x14; str. 268; tvrdpovez; ćirilica; cena: 730,00 din.

 
Mirjana Đurđević - UBISTVO U AKADEMIJI NAUKA, roman

Ubistvo-smallPrva knjiga iz serijala sa detektivkom Harijetom
Za ovu knjigu, u kojoj se prvi put pojavljuje detektivka Harijeta, autorka je priznala:
"Ovaj roman nastao je kao posledica neizdržive potrebe pisca da nekoga ubije. Uostalom, kakve bi druge potrebe mogla da ima? Budući da se boji mrtvaca, pri tom nesklona nasilju i boravku u zatvoru, odlučila se za fikciju. Kako je u fikciji sve dopušteno, otišla je i korak dalje, te ubila jednogizmišljenog srpskog akademika."
F-2Ox14; str. 206; tvrd povez; latinica; CENA: 650,00 din.

 
Mirjana Đurđević - PRVI, DRUGI, TREĆI ČOVEK, roman

Treci-covek-smallRoman koji otkriva strategiju skrivanja „Dr Dabića“ !!!
Arlstotel je primetio da "umetnost podražava život" ali se pokazalo da može i obrnuto da "život podražava umetnost" kao u slučaju romana Prvi, drugi, treti čovek, Mirjane Đurđević objavljenog 2006. godine, u kome je autorka "otkrila" kako se skrivao Radovan Karadžić.
Inspirisana večitim pričama o najtraženijem haškom optuženiku, tačnije o "lovu na Karadžića, koji je upravo završen, Đurđevićeva je izmaštala prvi srpski špijunski roman u kome je glavni lik baš vođa bosanskih Srba. Tada se dosetila da ga "sakrije" u jednu beogradsku ordinaciju u kojoj radi kao psihijatar a posečuju ga "uposlenici" raznih "Službi", od domaćih do ruskih i američkih, jer Beograd je stecište svetske obaveštajne elite." TANJUG
F-2Ox14; str. 268; tvrd povez; latinica; CENA: 650,00 din.

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 Next > End >>

Page 3 of 4
Dobra proza jeste, najčešće, ono sočivno mesto, kroz koje se najdublje raščitava stvarnost jedne kulturne i društvene zajednice. Biblioteka KALENDAR predstavlja prozne knjige savremenih srpskih pisaca.
RocketTheme Joomla Templates