Vladimir Pištalo - MANIFESTI, priče

Manifesti-small2izd«Opisivanje oživljaja koji nisu događaji.»
«Knjiga O stvarnosti koja se ne može fotofrafisati»
Izdavačka kuća AGORA je ovih dana objavila ponovna izdanja, nakon 22 godine, kultnih knjiga Vladimira Pištala, Manifesti i novele Korto Malteze.

Slobodno se može reći da i nakon više od dve decenije od svoje pojave, knjiga Manifesti jednako intrigira pažnju duhovno radoznale publike i pokazuje se kao jedna od najznačajnijih knjiga srpske književnosti osamdesetih.

Na tragu specifičnog poetskog pisma, zagledani u nemoguće, poput prevratničkih knjiženih pokreta s početka XX veka, glasovi koji čine ovu knjigu, u odelima moćne ekspresije i čarobne atmosfere, najavljuju blistava dela Vladimira Pištala –
Milenijum u Beogradu i Tesla, porteret među maskama...

O knjizi su pisali:
“Svet Pištalove proze svet je karnevalskog izobličenja, razdešenosti, čiste energije, melanholije i radosti.To je svet prozaične, lebdeće, akvarelne slike”
Mihajlo Pantić

Svaka njegova rečenica je poetički zasnovana kao stih”
Slobodan Blagojević

Jednom rečju, cijela raskoš slika grotesknih, pomjerenih, iskošenih, ali i istančanih, lirski produhovljenih, mnoštvo realizovanih metafora, maštenskog vezivanja znanih sastojaka stvarnosti u neznane i halucinantne prizore, duh krajnje precizan u bilježenju ovog tu i pustolovan u posezanju za onim tamo, onim zaumnim, onim ‘zaočnim’, kako bi kazala Marina Cvetajeva,”
Marko Vešović

«Taj govor protiv očiglednosti, nemirenje sa unapred zadatom, materijom određenom, stvarnošću, samo potvrđuje da književnost uvek u dobroj meri biva nešto drugo. Pištalova, to drugo uporno apostrofira. Za njega je jezik samo sinonim za vrh ledenog brega.»
Nenad Šaponja
F- A5, str.120; tvdr povez, latinica,cena: 500 dinara
 

 

 

 

 

 
RocketTheme Joomla Templates