Vladimir Pištalo - MILENIJUM U BEOGRADU, roman

Milenijum-u-Beogradu-3-izdIzdavačka kuća AGORA je kao prvu knjigu u 2009. godini objavila novo izdanje romana Milenijum u Beogradu, roman koji je ove jeseni imao veliki uspeh u Francuskoj, našavši se u najužem izboru (medju 5) za nagradu «Femina» za prevedene strane romane na francuski, kojih je ove godine bilo više od 700 u konkurenciji. Što je još važnije , kritička recepcija knjige je odlična, pa se za nekoliko meseci pojavilo 30-ak tekstova o ovom romanu u svim najznačajnijim francuskim dnevnim i književnim listovima. Pema informacijama od Pištalovog francuskog izdavača Febus (Phébus), tiraž ove knjige (2000 primeraka) koja je izašla u junu prošle godine, za manje od 6 meseci, je skoro rasprodat.
Većina prikaza ističe da je u pitanju "visoka" ratna knjizevnost i nezaobilazna knjiga za razumevanje devedesetih u Srbiji. U pariskoj knjižari „Le Divan“, ovaj roman preporučuju kao „Osetljiv i žestok, ironičan i tačan, halucinantan i liričan, upravo čaroban portret Beograda, grada rodjenog u jednom snu“...

Podsećamo, u izdanju AGORE, za oktobarski sajam knjiga, izašla je nova Pištalova knjiga, dugoočekivana romaneskna trilogija TESLA, PORTRET MEDJU MASKAMA, koja beleži značajan interes medju čitaocima, tako da izdavač planira i drugo izdanje do kraja ovog meseca, a knjiga se nalazi i u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za roman godine.
ROMAN O BEOGRADU KOJI JE POSTIGAO VELIKI USPEH U FRANCUSKOJ
Milenijum u Beogradu je mozički napisan roman gde se, kao što naslov naznačuje, gradi portret grada, isto koliko i jedne generacije u njemu. «Beli grad» je čudesan, prosanjan i proklet, a generacija koja liči na njega, uhvaćena je kroz grupu petoro prijatelja.
Ovo je roman, između ostalog, i o ljubavi. Pre svega onoj prema Beogradu, gradu gde je grupa mladih odrasla, mitskom Beogradu: «Sanjao je kako se ulicama šetaju anđeli, a na prozorima žene otresaju jastučnice pune konfeta». Zatim, tu je i međusobna ljubav članova te grupe: Borisova strast prema Zori, Milanova prema Irini...
Međutim, kada dođe početak rata, 1991, te ljubavi ne mogu da prežive.
Milenijum u Beogradu nije roman pisan po pravilima, niti je hronika ratnih godina: to je freska o ljudskom ludilu, čija je glavna žrtva – Beograd. Crpeći sa dalekih slovenskih izvora, prežet nadrealizmom, autor koristi sve registre da svome delu udahne duh grandiozne epopeje.
knjiga koja oduzima dah svojom lepotom i poetskim kvalitetima, čiji je glavni junak srpska prestonica.
Le Magazine Literraire

Ovo je priča o noćnoj mori – Istoriji sa velikim I… Priča je kombinacija osvezavajući kratkih poglavlja, gorkih scena iz stvarnosti, zučnih ali i lirski neznih…
La Nouvel Observateur

Autor retkog literarnog dara uspeva da dočara osećaj gubitka i bespomoćnosti stanovnika zemlje koja se rasula kao kula od karata.
Le Figaro

Jedinstven srpski glas, zvučan, urban i nov … srećni smo što smo našli tako pažljivog, veoma obrazovanog pisca sa ironičnom notom, koji jedinstvenim, često halucinatnim manirom opisuje poslednju dekadu 20 veka u gradu sa kojim se identifikuje: Beograd, to sam ja!
Le Monde

I posle halucinatorne unutrašnje i spoljašnje destrukcije Beograda… vidimo kako grad još uvek uspeva da zadrži magične oblasti svog šarma, bogati spektar svojih boja.
Livre Hebdo
F- A5, str.212; tvdr povez, latinica,cena: 700 dinara

 
RocketTheme Joomla Templates