Оснивачу „Агоре" Ненаду Шапоњи награда Зрењанина
Вести култура и забава

Оснивачу „Агоре" Ненаду Шапоњи награда Зрењанина

ЗРЕЊАНИН - Књижевник, књижевни критичар и оснивач издавачке кућа „Агора" др Ненад Шапоња први је приватни издавач коме је припала годишња награда града Зрењанина.

Традиционалну Награду града Зрењанина примили су, поред Шапоње, некадашњи председник Скупштине општине Зрењанин Душан Радаковић, социолог др Небојша Попов и академски сликар Радован Живанкић.

У образложењу одлуке стоји да је Шапоња „власник зрењанинске издавачке куће 'Агора', једне од најзначајнијих у Србији, са више стотина издања објављених у претходних осам година".

Зрењанин је овом наградом показао да је препознао колико је Шапоња својим деловањем допринео српској култури, а посебно афирмацији Зрењанина као значајаној адреси на издавачкој сцени Србије. „Као издавач, Шапоња је показао изузетан осећај за културно наслеђе Баната. То се у првом реду види по бризи за књижевну заоставштину Павла Угринова (1926-2007), чији је опус у великој мери везан за Зрењанин", навадено је у образложењу.

„Као књижевник са истанчаним осећајем за културне потребе, он је откупио ексклузивна права за објављивање дела Дорис Лесинг на српском језику. У националним медијима, уз вест о проглашењу и уручењу Нобелове награде овој ауторки, увек је, на понос Зрењанина, објављивано име и седиште издавача који је објавио њена изабрана дела, а такав је случај био и када је 'Агора' објавила роман лауреата НИН-ове награде Владимира Пиштала", пише у образложењу одлуке о додели награде.

Танјуг објављено: 29.12.2010. 

 
RocketTheme Joomla Templates