Dejvid Foster Volas - KRATKI RAZGOVORI SA OGAVNIM MUSKARCIMA
Kratki-razgovori-smallNAJORIGINALNIJA KNJIGA AMERIČKE PROZE 21.VEKA

Iza neobičnog naslova Kratki razgovori s ogavnim muškarcima krije se knjiga koja je u mnogome obeležila američku prozu na početku 21.veka, koja je sa podjednakim uspehom nastupala u pozorištu, na filmu i bivala nagrađivana prestižnim književnim nagradama. Naime, dvanaest razgovora je pretvoreno u pozorišnu predstavu koja se izvodi od 2000, a knjiga je adaptirana i u istoimeni film u režiji Džona Krasinskog.

O značaju ove knjige svedoči kritičar Njujork tajmsa Adam Gudhert: „Po svojim ekscentričnim opsesijama i zlokobonim eksperimentima, Volas počinje da liči na još jednog ludog naučnika američke književnosti: Edgara Alana Poa. I njegove ogavne muškarce, poput Poovih, uhode demoni koji nas sve proganjaju. Izvanredno originalna zbirka... Kratki razgovori s ogavnim muškarcima je osmišljena da ispituje čitaoca, da izmami sveže reakcije na užase čija je oštrica otupela u doba tehnološke preopterećenosti "

Zbirka Kratki razgovori s ogavnim muškarcima sastoji se od dvadeset tri priče koje funkcionišu kao ciklus kratke proze. U četiri naslovne priče, različiti muškarci odgovaraju na pitanja svojih sagovornica koje čitaoci nikad ne čuju. Volasovi ogavni muškarci u tim razgovorima rekonstruišu svoje odnose sa suprotnim polom i slikaju solipsističku pustoš savremenog doba. Oni, međutim, nisu jedini (anti)junaci ove knjige. Volas pripoveda o ženi opsednutoj strahom da ona nije dovoljna svom mužu; ispisuje svojevrstan izveštaj o patnjama osobe obuzete sobom i svojim osećanjima u tolikoj meri da ne primećuje ništa van svog emocionalnog vakuuma oličenog u depresiji; parodira svet savremenog šou-biznisa kroz prizmu antičkih mitova; demistifikuje popularnu psihoanalizu; pokušava da odgovori da li je moguće sagledati neki ličan, velikodušan čin bez ikakvog veličanja sebe kao dobročinitelja i zašto je lakše prodati nepotrebnu alatku za pet dolara nego je pokloniti. Dejvid Foster Volas sve to čini s takvom intelektualnom snagom i nabokovljevskom veštinom pripovedanja da Kratki razgovori s ogavnim muškarcima proširuju predstavu o zadovoljstvima koje pruža kratka proza.

„Izvanredno originalna zbirka... Kratki razgovori s ogavnim muškarcima je osmišljena da ispituje čitaoca, da izmami sveže reakcije na užase čija je oštrica otupela u doba tehnološke preopterećenosti." Time

„Demonstracija ironične virtuoznosti... Volas nudi beskompromisnu kritiku i spas ove kulture, s autoritetom nenadmašnog majstora." Chicago Tribune

„Sve ove priče odišu inteligencijom i razmetljivošću zbog kojih je teško odložiti knjigu." Wall Street Journal

„Supersonično zadovoljstvo, razuzdano mrcvarenje forme kratke priče... Dejvid Foster Volas je zajeban prozni pisac." LA Weekly.

Agora, 2013, f-20x14, tvrd povez, 312 str., cena 1296 dinara.

 
Novi, nepoznati i nepročitani svetovi savremene svetska literature, po prvi put na srpskom jeziku...
RocketTheme Joomla Templates