Izdavačka kuća "Agora"- između dva Sajma knjiga

TANJUG 17K036 0845 1710

KNU:SAJAM-KNJIGE-AGORA

Izdavačka kuća "Agora"- između dva Sajma knjiga

BEOGRAD, 17. oktobra (Tanjug) - Izmedju dva Sajma knjiga, izdavačka kuća "Agora" je objavila 34 knjige, od čega su 28 knjiga potpuno nova izdanja. Obnovljena su izdanja knjiga nobelovke Alis Manro, kao i Vladimira Pištala, našeg najprevodjenijeg pisca.

Prema rečima osnivača "Agore" dr Nenada Šaponje, njegov izdavački koncept se temelji na podrazumevanju veoma visokih estetskih kriterijuma kada je u pitanju domaća i prevedena beletristika, tako da više od pedesetak nagrada krasi preko 250 naslova koliko ih je ova kuća objavila za 12 godina svoga postojanja.

Pre Nobelove nagrade su naši čitaoci imali prilike da se druže sa delima Doris Lesing i Alis Manro, ali i sa delima niza drugih najvrednijih savremenih svetskih i srpskih pisaca.

Temeljne Agorine biblioteke “Agora” i “Kalendar” donose čitaocima nova dela svetske i srpske proze, dok edicije “Ogledalo”, “Pogled preko svega”, “Arijel” i “Link” nastavljaju svoju tihu misiju u našoj kulturi. Biblioteka “Enigma” je novo izdavačko polje u koje Agora ulazi u ovoj godini.

U biblioteci "Agora" koja donosi nepoznate svetove savremene svetske proze, ponajčešće prvi put na srpskom jeziku štampana su dela nobelovke Alis Manro, argentinskog klasika Isidora Blajstena, najuticajnijeg američkog pisca 21.veka Dejvida Fostera Volasa, i Dušana Mitane, naznačajnijeg živog slovačkog pisca, kao i romani Džamejke Kinkejd, te Marine Stepnove i Evgenija Vodolaskina, novih nada ruske književnosti.

Šaponja posebno preporučuje priče Alis Manro "Mržnja, prijateljstvo, udvaranja, ljubav, brak" za koje neki kritičari kažu da su prevratničke i da u njima definitivno osvaja nove pripovedačke vrhove.

U "Gle Sad Onda", izuzetnom i evokativnom novom romanu Džamejke Kinkejd, već znane srpskim čitaocima zahvaljujući "Agori", prikazana je implozija jednog braka sa svim njegovim radostima i patnjama. "Ovo pronicljivo ispitivanje raznolikih načina na koje proticanje vremena deluje na ljudsku svest ispripovedano je skladno i opčinjujuće" tvrdi Šaponja koji ima impresivnu karijeru kao književni kritičar.

Dejvid Foster Volas (1962 - 2008), takodje je poznat kod nas zahvaljujući "Agori"

koja je sada objavila njegovu knjigu "Devojčica neobične kose" koja, prema rečima Šaponje "pršti od čudesnog dara Volasa i njegovog izvanrednog i uznemirujućeg maštovitog preosmišljavanja stvarnosti".

Marina Stepnova je za nas novo ime, a autorka je romana "Lazarove žene" za koji tvrde da je jedan od najboljih savremenih ruskih romana, koji je za tri godine od svog objavljivanja preveden na 9 jezika, a za autorku se kaže je je postala jedno od ključnih imena savremene ruske proze.

U ediciji "Kalendar" koja donosi prozne knjige savremenih srpskih pisaca do sada je izašlo 65 naslova kojih su mnogi ovenčani svim domaćim književnim nagradama koje se dodeljuju za prozu.

Ove godine je izašlo čak 10 naslova. Nove knjige Save Damajnova, Bore Ćosića i Vladana Matijevića, već su izazvale značajnu pažnju javnosti, a upravo za Beogradski sajam se pojavljuju i novi romani Zorana Ćirića i Branka Andjića.

Novi roman Save Damjanova, "Itika,Jeropolitika@ Vuk", pokazaće se, mnogo toga menja u pogledu na našu savremenu prozu, tvrdi Šaponja. Glavni junak ovoga romana je Vuk Stefanović Karadžić, ali i VUK kao jedno od vrhovnih božanstava stare srpske religije.

Kroz fragmentarno-biografsku (ili parabiografsku?) priču o velikom književno-jezičkom reformatoru, ispričana je i "biografija" srpske kulture od njenih početaka do 21. veka, kao i svojevrsna (takodje fragmentarna) istorija Srba tokom tog perioda, kaže Šaponja.

Izdavač preporučuje i roman Bore Ćosića "Nulta zemlja" u kome traga za vlastitim identitetom uz pomoć spoljašnjih i prošlih stvari, usred tvrdjave ili kuće, tog ličnog muzeja.

Dobitnik Ninove nagrade Vladan Matijević autor je zbirke priča "Pristaništa" u kojoj prema rečima urednika "osvetljava galeriju junaka pomerenih od stvarnosti, na prostoru zemlje u kojoj su surova vremena sankcija, izolacije i bombardovanja produžena skoro jednako surovim vremenima tranzicije i demokratske razgradnje".

U bibloteci "Pogled preko svega" u kojoj se štampaju celokupni opusi najznačajnijih pisaca iz srpske i svetske literarure, kao i antologijski uvidi u pojedine književnosti, ove godine je objavljen antologijski izbor "Devet boja Banata" Draška Redjepa koji grade devet naših nezaobilaznih pesnika 20. veka: Todor Manojlović, Žarko Vasiljević, Miloš Crnjanski, Dušan Vasiljev, Bogdan Čiplić, Vasko Popa, Miroslav Antić, Vujica Rešin Tucić, Vojislav Despotov.

U biblioteci "Link" koja se bavi graničnim područjima mišljenja, ove godine je upravo pred sajam izašla knjiga Saše Radojčića koja se bavi estetikom "Uvod u filozofiju umetnosti".

Ovo delo po koncepciji i pouzdanom obradom velikih estetičkih tema i najznačajnijih mislilaca, ali i načinom izlaganja, veoma će dobro ispuniti svoju akademsku namenu i zauzeti zapaženo mesto u odgovarajućoj estetičkoj literaturi, smatra izdavač.

Biblioteka "Ogledalo" već nekoliko godina neguje ono što definitivno nestaje iz srpskog izdavaštva na početku 21.veka - recepciju i vrednovanje savremene srpske književnosti. Ove godine su izašla nova tri naslova od 20 koliko ih već ima: Draško Redjep: "Konkretan čitalac", Miroljub Todorović: " Prostori signalizma" i Zoran DJerić:

"Upotreba grada".

Jedna od retkih edicija u srpskom izdavaštvu rezervisana za poeziju "Arijel" obogaćena je ove godine izborom iz poezije Aleksandra Ristovića "Semenka pod jezikom" koji je načinila pesnikinja Tanja Kragujević.

Nova biblioteka "Enigma" rezervisana za knjige graničnih prostora zabavne logike, matematike i enigmatike za sve generacije koje misle, dakle za one od 7 do 77 godina dobila je i prvi naslov: "Nove mozgalice" Mikije Mikloša Marotija, našeg poznatog enigmatičara.

 
RocketTheme Joomla Templates