Slobodan Simić: TRNOVITA KRUNA, izabrani aforizmi

Trnovita-kruna-smallRegionalna nagrada za satiru “Tipar” 2014

Ove su crnohumorne, fantazmagorične minijarure  o neverovatnim, apsurdnim i monstruoznim zbivanjima u jednom fiktivnom izopačenom, nakaradnom svetu, neprestano i neumorno se takmiče sa čudesima i glupostima u ovom realnom, nakaznom svetu u kojem živimo. Knjiga Trnovita kruna predstavlja izbor iz Simićevih zbirki aforizama – Najcrnje je crveno (1992), Ratni profirter (1994), Vozi, Miško (1998) i Siminom ulicom (2007).

„Otuda i tvrdnja da je Simićev aforizam lekovit, hiruški precizan, oštar, bodljikav kao trnovita kruna, kojom  je i sam Gospod krunisan od zločinaca i zlobnika, kruna koja skriva plemenitu i nepojmnu božju pamet. Ovi Simićevi rezovi, otkrivaju mesta gde se bolest zapatila, uzela maha, ali još uvek ne preti potpunim uništenjem preostalom zdravom tkivu.

Volšebnom magijom uma i dovitljivošću znalca, Simić ovu tek razotkrivenu anomaličnost uklanja tako što je obasjava rentgenskim zracima svoje dosetljivosti, i tu na naše oči, uvek iznova i iznova čini da lakše sagledavamo propast nečega što nam je pretilo i bilo prikriveno negde u nama, a da te opasnosti nismo bili ni svesni.

Tako Simić, nenametljivo a moćno, postaje i lekar naše duše. Vidar iscelitelj, sa moćima kojima se veruje.“

Veselin Mišnić Lari

2013; F-18x12; S-182; tvrd povez;  ćirilca; cena: 600 din

 
RocketTheme Joomla Templates