Vučina Šćekić: VRT NA BANATSKOJ STRANI SVETA, priče

Vrt-na-banatskoj-strani-sveta-small"Vrt na banatskoj strani sveta" prozna je zbirka koja umetničkom imaginacijom zaviruje u intimni život znamenitih srpskih pisaca i umetnika.

Banat i Zrenjanin, otkriva nam autor, začudno se pojavljuju kao deo te intime.
Od prvog srpskog pesnika, Stefana Visokog; preko portretiste, Konstantina Danila Grigorovića, te višestrukog stvaraoca, Đure Jakšića; do najvećih srpskih pisaca dvadesetog veka: Ive Andrića, Miloša Crnjanskog i Pavla Ugrinova, ova knjiga nudi kaleidoskop sudbina uvek nekako spojenih sa Zrenjaninom.
Autentični i samosvojni, ovi velikani imali su različite životne puteve, ali je svaki od njih neumitno vodio ka ljubavi, mahnitoj i bezuslovnoj, koliko god bolnoj.

Na ovim stranicama ispisana je priča o umnoj i uzvišenoj sreći Stefana Visokog i njegove žene, đenovljanske plemkinje, Jelene Gatiluzio, ali i vladarevog žala nakon njene smrti. Bez svoje voljene, Sofije Deli ostaje i slikar Danil koji utehu pronalazi u osami i stvaranju. Svoju zanetost lepotom Mile Popović, Đura Jakšić iskazuje u pismu prijatelju. Nestalne su ljubavi Miloša Crnjanskog, kroz čiji život Žene prolaze i oblik gube, opisane iz ugla njegovih ljubavnica, sve do iskaza supruge mu Vide. Nakon večitog pokušaja Pavla Ugrinova za povratkom i pronalaskom svoje prve devojke, Hristine, u zajedničkom, banatskom zavičaju, sledi Andrićev boravak u banji pred kojim neprestano iskrsava prelepa devojka-priviđenje iz njegovih pripovedaka.

F-20x14, Str-176, tvrd povez, ćirilica, CENA: 900 din

 
RocketTheme Joomla Templates