Vuksan Knežević: UKLETA LJUBAV, roman

Vuksan-Knezevic---Ukleta-ljubav-smallKOB GOLOG OTOKA

Književni opus Vuksana Kneževića u velikoj meri je određen ličnim  iskustvom bezrazložnog višegodišnjeg boravka na Golom otoku, koje se za veliki broj Golootočana pretvorio u celoživotno sužanjstvo u Titovoj Jugoslaviji. Logika logora postala je logika života i van logora, a taj užas jeste ono najsupstancijalnije što je određivalo njihove živote.

„Ukleta ljubav”, novi roman  ovog autora, prati sudbinu mladog para u Titovoj Jugoslaviji. Marijana i Mirko su odlični učenici, aktivni i istaknuti članovi komiteta gradske omladine. Međutim, u njihov odnos se umešala tamna ruka Udbe i odvodi momka na Goli otok, dok devojku uzima u službu i manipulacijom pretvara u svog saradnika. Upletena u doušničku mrežu, ona prolazi kroz krugove pakla. „Ukleta ljubav” je tragična priča o sudbinama nevinih ljudi, žrtvama opresivnog sistema.

Kad učiteljica Marijana Maričić sazna da nakon zatočeništva njena prva ljubav ne želi da joj se vrati, vraća se u pogranično selo gde je „po zasluzi” premeštena. Kada više ne može da izdrži maltretiranje od izaslanika Udbe, i sama biva odvedena u zatvor, gde je isleđuju i muče. Na samom kraju, izvršava samoubistvo, ali za sobom ostavlja dnevnik – svedočanstvo o svojoj kobi.

Nakon više vremena, njen rukopis dolazi u Mirkove ruke, čudnim spletom okolnosti. On saznaje da je sve što je činila bilo iz ljubavi, jedne i jedine, pa makar i uklete.

F-20x14, Str-160, tvrd povez, ćirilica, CENA: 900 din

 
RocketTheme Joomla Templates