Gordana Vlahović: VOZOVI, SNOVI I SEĆANJA, priče-eseji

vozoviPUTOVANJE KAO CENTAR SVETA

Nova knjiga Gordane Vlahović Vozovi, snovi i sećanja, ispisana na granici esejističkog i proznog, uverljivo i melanholično nas vraća u svet železnice i priča o vozovima. Polazeći od priča velikana svetske i naše književnosti, naoko koncipirana esejistički, kao mali pregled romana i priča o  putovanjima vozom, ova knjiga nas uvodi u vlastitu priču, u dubinski lični registar u kome se književnost i stvarnost, doživljaj lične priče i pročitanog, stapaju u jedno, u svet koji danas iskrsava pred nama kao multiplikovani komentar.

Sameravajući svet železničke stanice na kojoj je odrasla sa svetom osmotrenim duž pruga i stanica iz literature, autorka nam otvara jedan antologijski dijalog sa impozantnim spiskom pisaca koji su se našli u njenoj priči o vozovima – Mark Tven, Vilijam Fokner, Margerit Diras, Aleksandar  Makin, Isidora Sekulić, Miloš Crnjanski, Rastko Petrović, Danilo Nikolić, Antonije Isaković, Danilo Kiš, Slobodan Selenić, Filip David, Mladen Markov, Aleksandar Tišma, Dragoslav Mihailović, Voja Čolanović, Živojin Pavlović, Radovan Beli Marković, Milisav Savić, Mirko Demić, Dragan Jovanović Danilov... Zajednička misao za sve ove pisce jeste da je putovanje otac svakoj priči... A priče su različite: vesele, tužne, setne, tragične. Kao i ovaj svet, uostalom.

„Većina vozova iz priča srpskih pisaca više ne juri prugama. Iz raznih razloga. Vozovi prema Kosovu jedva da stižu do Zvečana. I to retko, sa dva-tri vagona. Nema više vozova za Veneciju, Carigrad, Solun, Atinu, Bukurešt. Ostaje još da se putuje u snovima. Kroz literaturu. Ostaje nam ova zanimljiva, uzbudljiva knjiga Gordane Vlahović.” – Milisav Savić

2017; 1. izdanje; F-20×14; Str-124; tvrd povez; ćirilica; CENA: 630 din.

 
Dobra proza jeste, najčešće, ono sočivno mesto, kroz koje se najdublje raščitava stvarnost jedne kulturne i društvene zajednice. Biblioteka KALENDAR predstavlja prozne knjige savremenih srpskih pisaca.
RocketTheme Joomla Templates