U pripremi
Vladimir Pištalo – IZLAZ IZ POLIFEMOVE PEĆINE, eseji

VladimirPistalo-IzlazizPolifemovepecineESEJI IZ KNJIŽEVNOSTI I KULTURE

Pištalo u svojim esejima nalazi potpuno individualan način da prati prelivanje događaja iz političke u ličnu sferu. Pisac piše za novine i nedeljnike o političkim i kulturnim temama ali rezultat bez senke sumnje ostaje – literatura. Knjiga predstavlja zanimljiv spoj reakcija na „godine koje su pojeli skakavci", eseja iz književnosti i kulture i putopisa po sopstvenom gradu i drugim gradovima.

Izlazi u martu 2011; F-20x14; str. 196; tvrd povez; latinica; CENA 600,00 din.

 
Rodi Dojl – ŽENA KOJA SE SUDARALA SA VRATIMA, roman

RodiDojl-ZenakojasesudaralasavratimaROMAN O NASILJU U PORODICI

Roman Žena koja se sudarala sa vratima, Rodija Dojla, najznačajnijeg savreme­nog irskog pisca je nastao iz Bi-Bi-Si-jeve mini-serije 'Porodica' za koju je Dojl pisao scenario 1994. godine. To je priča o Poli Spenser, ispričana u prvom licu, u kojoj ona opisuje svoj život sa sada pokojnim mužem, koji ju je fizički zlostavljao. I roman i serija bili su sa odobravanjem primljeni od strane kritike , ali su izazvali i komešanje javnosti zbog realističnog prikaza domaćeg nasilja. Nedavno je Dojl objavio i nastavak ovog romana pod nazivom Pola Spenser

Prevela s engleskog Danijela Manojlović

Izlazi u martu 2011; F-20x16; str. 216; tvrd povez; latinica; cena: 800,00 din.

 
Mileta Aćimović Ivkov – TRAGOVI ČITANJA, eseji i kritike

MiletaAcimovicIvkov-TragovicitanjaO SAVREMENOM SRPSKOM ESEJU I KRITICI

Kritički tekstovi koji se odnose na razmatranje savremene kritičko/esejističke produkcije u poslednjih petnaestak godina, odnosno reprezentativniji odabir dela i autora i to od Pavla Ugrinova, Borislava Radovića i Ljubomira Simovića, Novice Petkovića, Miroslava Maksimovića, Dragana Velikića i Radivoja Mikića, pa do knjiga mlađih autora Saše Radojčića, Dragana Boškovića, Gorane Raičević i drugih.

Izlazi u martu 2011; F-20x10; str. 212; tvrd povez; ćirilica; cena: 800,00 din.

 
Radivoje Mikić – PRIČA I MIT O SVETU, eseji

RadivojeMikic-PricaimitosvetuO PROZNOM DELU RADOVANA BELOG MARKOVIĆA

Knjiga Priča i mit o svetu pokušava da osvetli i vrednuje prozno stvaralaštvo Rado­vana Belog Markovića. Radivoje Mikić prati poetiku ovog pisca i sklonost da polazi od neke velike priče, kao što je priča o „poremećenim vremenima". Mikić ovom knjigom pokazuje da iako pisac polazi od neke velike i, u osnovi, realis­tičke priče, on tu priču pretvara samo u podtekst da bi mogao da svoju priču ostvari u znatno drugačijoj intonativnoj ravni.

Izlazi u martu 2011; F-20x10; str. 200; tvrd povez; ćirilica; cena: 800,00 din.

 
Ivan Štrpka – VESTI IZ JABUKE, izabrane pesme

IvanStrpka-VestiizjabukeKLASIK SAVREMENE SLOVAČKE POEZIJE

Izbor iz obimnog pesničkog dela jedan od najznačajnijih savremenih slovačkih pesnika metafizičke orijentacije. Preveo sa slovačkog Vićezoslav Hronjec

Izlazi u martu 2011; F-17x14; str. 116; tvrd povez; ćirilica; cena: 800,00 din.

 


RocketTheme Joomla Templates