Izabrana dela Pavla Ugrinova
Pavle Ugrinov - BEZ LJUBAVI, roman

Da li je moguće da nestanak beogradskog arhitekte u afričkoj pustinji i veleizdajnički proces jugoslovenskom foto-izveštaču iz alžirskog rata za nezavisnost, imaju zajednički koren u ljubavi dve žene prema istom čoveku?

Uzbudljiv i snažan, roman Bez ljubavi, pred čitaoca iznosi jednu od Velikih priča književnosti, onu koja govori o tome da li je u našem svetu trajno zagađenom protivrečnošću i oblčnošću moguća nekažnjena potraga za pravom i čistom, savršeno potpunom ljubavlju i kakva je sudbina takve ljubavi.

Ugrinovljev roman se može shvatiti i kao poetsko-filozofska metafora o neostvarivosti savršene i apsolutne ljubavi, jer se savršenstvo neminovno završava padom i nestajanjem.”
Marko Nedić, Letopis Matice srpske ...

Read more...
 
Pavle Ugrinov - OTACI SIN, roman

Veliki roman o misteriji Erosa
Otac i sin spada u velike i tragične ljubavne romane srpske književnosti.Teška očeva pogreška u prošlosti ko ju on čitav život potiskuje i prikriveno ispašta, neočekivano sustiže sina, upravo na pragu njegovog ulaska u život.
2007; F·20xI4; 224 str.; tvrd povez; latinica; cena: 700 din.

 
Pavle Ugrinov - SAVON DE FLEURS, roman

Roman o prekoračivanju svakodnevnog
Savon de fleurs je roman o beogradskoj duhovnoj klimi šezdesetih godina XX veka. Unekoliko slojeva , on, na širem planu, paralelno prati propast predratnog građanskog staleža i formiranje novog ; tzv. Crvene buržoazije, zatim umetnička istraživanja nekolicine prvorazrednih likovnih umetnika, kao i porodične i ljubavne relacije glavnog junaka i naratora ovog romana.
2008; F·20xI4; 278 str.; tvrd povez; latinica; cena: 700 din.

 
Pavle Ugrinov - LJUBAV I DOBROTA, novele

O nedostižnim dubinama neostvarene ljubavi
Jedna od osnovnih, ako ne i osnovna misao ovih novela je - nemogućnost da se ljubav ostvari,' u stvari: nemogućnost da se dostigne punoća ljubavi koja se u jednom trenutku ukazala, a zatim iščezla. Posledice neostvarene ljubavi ostavljaju dubok duševni trag u životu čoveka ili žene, čine ga promašenim a nekad i tragičnim. U svakom slučaju ožiljci su duboki, često dublji no što ih možemo zamisliti...
2008; F·20xI4; 226 str.; tvrd povez; latinica; cena: ,700 din

 
Pavle Ugrinov - ZELENO MESO, roman i novela

O fizici i metafizici ljubavi
Skoro pola veka stoje između ove dve priče, koje zaokružuju suptilna istraživanja supstance ljubavi kojima se ovaj pisac bavio u većini svojih knjiga. Naime, roman Događaji bez svrhe je napisan još daleke 1960. godine, na samim počecima književne karijere ovog pisca, i do sada je bio neobjavljen, dok je Zeleno meso knjiga koja, početkom 21. veka, redukovano precizno, autentično surovo, rekapitulira egzistencijalnost ljubavnog iskustva.
2006; F·20xI4; 204 str.; tvrd povez; latiniča; cena: 700 din.

 


Pavle Ugrinov spada u najznačajnije srpske pripovedače. Njegovo književno delo je obimno, raznovrsno i stilski ubedljivo. Autor je 25 knjiga u kojima se ogledao u većini književnih žanrova, a njegov romansijerski opus spada u najznačajnije u srpskoj prozi XX veka.
RocketTheme Joomla Templates