Ogledelo
Milan R Simić: DNEVNIK ČITAOCA 2, eseji i kritike

Dnevnik-citaoca-2-small-2Nastavljajući svoja dnevnička čitanja, kao specifičan vid odbrane same književnosti i mogućnosti njenog promišljanja u ovim nečitalačkim vremenima, Milan R. Simić u drugoj knjizi Dnevnika čitaoca vodi strasne razgovore sa vlastitim izborom knjiga koje su obeležile prve dve dekade 21. veka.

2017; 1. izdanje; F-20×10; Str-168; broširan povez; ćirilica; CENA: 800 din.

 
Stojan Đorđić: KALIGRAFIJA METAFORE, eseji

kaligrafijaStudija Kaligrafija metafore Stojana Đorđića književnokritički je portret pesnika i romansijera  pisca Dragana Jovanovića Danilova. Kroz minuciozno bavljenje pojedinačnim knjigama i višeznačjem dijamantskih Danilovljevih metafora u  nabujaloj pesničkoj kaligrafiji romanesknog prizora, autor stiže do pokušaja zasnivanja sintetičkog pristupa ovom piscu.

2017; 1. izdanje; F-20×10; Str-131; broširan povez; ćirilica; CENA: 800 din.

 
Milan R. Simić: DNEVNIK ČITAOCA, eseji

Dnevnik-citaoca-smallMislim da se kritičarsko polazište ovih ukoričenih tekstova da lako odrediti: lepo pisati o lepom. I naravno, spreman sam za veliko stvaralačko zadovoljstvo ako ovi dnevnički zapisi (p)ostanu književni eseji posebnog tipa zato što sam pisao samo o piscima koji su mi prisni, bliski, zalazeći i dalje i dublje sve se pomalo pretvarajući u pisca o čijem stvaralaštvu pišem.

2015; 1. izdanje; F-20x10; S-215; tvrd povez; ćirilica, CENA 900 din

 
Tanja Kragujević: TELEGRAMI I MOLITVE, eseji

Telegrami-i-molitve-smallTekstovi ove knjige nastavljaju liniju tumačenja naših najznačajnijih pesnika, koju zastupaju i prethodne zbirke eseja Tanje Kragujević – Božanstvo pesme i Svirač na vlati trave – a pristupom i formom se razlikuju od dnevnika čitanja i knjiga malih i lirskih eseja ove autorke. Nastali su različitim povodima i unekoliko su za ovu knjigu korigovani.

2015; 1. izdanje; F-20x10; S-230; tvrd povez; ćirilca; CENA 900 din.

 
Dragana Beleslijin - TELO PESME, eseji i kritike

Telo-pesme-small

Knjiga jedne od naših najagilnijih mlađih savremenih kritičarki, nastala je kao sinteza bavljenja korpusom rodnih i intimnih tema koja se u našoj poeziji bave telom subjekta. Knjiga se, takođe bavi refleksijom spram pitanja o moguićnosti ljubavne poezije danas.

2013; F-20x10; S-176; tvrd povez; ćirilca; CENA: 900 din

 
Zoran Đerić – UPOTREBA GRADA, eseji

Upotreba-grada-smallZoran Đerić se na primerima proze savremenih novosadskih pisaca bavi gradom u književnosti i njegovim „prostornim pravilima”. Od Milice Mićić Dimovske i Vojislava Despotova, sve bliže poslednjoj deceniji 20. veka i romanima Save Damjanova, Judite Šalgo, Franje Petrinovića, Đorđa Pisareva, Ljiljane Jokić Kaspar, odnosno prvoj deceniji ovog veka, i knjigama Slobodana Tišme, Vladimira Tasića, Miodraga Kajteza i Lasla Blaškovića – on pokazuje sliku Novog Sada kao romanesknog prostora, koja nadvisuje ne samo konkretan grad, već i ono što je važna kota savremene književnosti kod nas koju pokreću egzistencijalni i etički problemi današnjice.

2014; F-20×10; str. 140; tvrd povez; ćirilica;  CENA 900,00 din.

 
Miroljub Todorović – PROSTORI SIGNALIZMA, eseji

Prostori-signalizma-smallEseji Miroljuba Todorovića iz knjige Prostori signalizma na najbolji i najprezentniji način sažimaju, kako njegovo obimno pesničko iskustvo, tako i višedecenijsko iskustvo sanog signalističkog pokreta. Svi ključni aspekti teorije i prakse signalističkog pokreta obuhvaćeni su ovom knjigom i, možemo reći, u pitanju je kapitalno i testamentarno životno delo ovog našeg značajnog umetnika. Esejizacija jednog od onih nenadoknadivih pesničkih iskustava.

2014; F-20×10; str. 214; tvrd povez; ćirilica; CENA 900,00 din.

 
Draško Ređep – KONKRETAN ČITALAC, eseji i kritike

Konkretan-citalac-smallNova knjiga Draška Ređepa se bavi našom prozom 20.veka, u rasponu od Milorada Pavića, Pavla Ugrinova, Aleksandra Tišme, Danila Kiša, Mirka Kovača, Svetlane Velmar Janković, pa do Dragana Velikića, Gorana Petrovića i Mirka Demića. Uvek nov i neočekivan, Ređep i dalje nudi prava objašnjena najznačajnijih književnih fenomena naše savremene proze.

2014; F-20×10; str. 272; tvrd povez; ćirilica;  CENA 900,00 din.

 
Jasmina Vrbavac – IDENTITET U PROCEPU, kritike

Identitet-u-procepu-smallI sama u procepu između različitih mogućnosti kritičkog čitanja putem štampanih medija i televizije, kritičarka Jasmina Vrbavac, iz opšteg šuma književne produkcije prve decenije XXI veka, izdvaja i iznosi suštinske koordinate stotinak proznih – domaćih i prevedenih – naslova koji su na različite načine obeležili srpsku književnu scenu, upravo u ključu koji ih i teorijski i praktično prepoznaje kroz brojne elemente „identiteta u procepu" njihovih autorskih koncepata.

2012; F-20×10; str. 330; tvrd povez; ćirilica; CENA 900,00 din.

 
Aleksandar Laković – DNEVNIK GLASOVA, kritike

Dnevnik-glasovaKritike i eseji o najznačajnijim knjigama srpske pesničke produkcije u sezonama 2008/2009.

 

2011; F-20x10; str. 266; tvrd povez; ćirilica; CENA 800,00 din.

 
<< Start < Prev 1 2 3 Next > End >>

Page 1 of 3
Knjige svakodnevne kritičarske prakse su retke i dragocene za svaku literaturu. Po prirodi stvari njihovu vrednost mogu tek da izmere buduća vremenai tadašnji književni istoričari. Biblioteka OGLEDALO pokušava da neguje ono što definitivno nestaje iz srpskog izdavaštva na početku 21.veka recepciju i vrednovanje savremene književnosti. Knjige ove boblioteke prate rad današnjih književnij kritičara, mahom mlađe generacije, potvrđujući da istih ipak, ima.
RocketTheme Joomla Templates