Zrenjanin
Slobodan Mandić: OČEV NOVI MANDAT, roman

Ocev-novi-mandat-smallREMINISCENCIJE NA OCA

Slobodan Mandić nam u svom novom romanu dariva neobičnu priču o roditelju. Živ mozaik minulih vremena dočarava neposrednim, ekspresivnim jezikom što sam po sebi pripovedanju daje legitimitet. Otac određuje put svoga sina kroz specifičnu poetiku življenja ali i pisanja. Tako će ostati da večito pogledava iz beline hartije i usmerava potomka koji se katkad spotakne. Ovo nije povest o Očevoj smrti već o njegovom sveprisustvu. O čoveku preke naravi od koga se skriva puška, koji stalno uspeva da ostane bez cipela, zbog koga čitava kuća trči ne bi li mu ugodila i ublažila naopake naume. Njegov portret nije oslikan jednim potezom ruke, niti je sinovljeva subjektivna projekcija; tu je pre reč o amalgamu od žustrih dijaloga, ali sa konačnim pečatom onog donjeg sloja što pripada roditelju koji uvek vodi glavnu reč.

Napisan u kišovskom maniru, "Očev novi mandat" nudi literarni svet vanvremenih tema kroz prizmu naivne ali nepritvorne dečje imaginacije što svakodnevicu i događaje u porodičnom krugu oneobičava bogatom rečenicom naših predaka. Tako opšta mesta dobijaju oreol povlašćenosti, a njihova dominacija još jedan su dokaz da umetnost ima svega nekoliko velikih tema. Suštinu književnog stvaranja autor pronalazi u jeziku, usmeravajući svoje pripovedače ka alternativnim istinama: dok Otac svojim stavom prethodnika stvarnost oblikuje aršinima logike, sin joj daje punoću nenametljivim humorom i nekonvencionalnom radoznalošću.

Jedna od najinteresantnijih epizoda tiče se priče iz naratorovog detinjstva: glavni junak se naoružan upućuje s drugom u Ameriku. Međutim, oni ne odmaknu predaleko. Povratak domu iziskuje racionalno objašnjenje dečaka koji mora izložiti razloge svoga bega. Roditelj se tu pokazuje kao neko ko usmerava narativni tok; bez obzira na to šta se zaista zbilo, realnost se gradi od izgovorenih reči onoga koji ima moć da je kreira. Ta tvoračka uloga pripisana je dugovečnom Ocu, te on i nakon odlaska na onaj svet ostaje živ junak priče ali i neko ko joj daje konačan oblik.

F-20x14, Str-161, tvrd povez, ćirilica, CENA: 900 din

 
Vuksan Knežević: UKLETA LJUBAV, roman

Vuksan-Knezevic---Ukleta-ljubav-smallKOB GOLOG OTOKA

Književni opus Vuksana Kneževića u velikoj meri je određen ličnim  iskustvom bezrazložnog višegodišnjeg boravka na Golom otoku, koje se za veliki broj Golootočana pretvorio u celoživotno sužanjstvo u Titovoj Jugoslaviji. Logika logora postala je logika života i van logora, a taj užas jeste ono najsupstancijalnije što je određivalo njihove živote.

„Ukleta ljubav”, novi roman  ovog autora, prati sudbinu mladog para u Titovoj Jugoslaviji. Marijana i Mirko su odlični učenici, aktivni i istaknuti članovi komiteta gradske omladine. Međutim, u njihov odnos se umešala tamna ruka Udbe i odvodi momka na Goli otok, dok devojku uzima u službu i manipulacijom pretvara u svog saradnika. Upletena u doušničku mrežu, ona prolazi kroz krugove pakla. „Ukleta ljubav” je tragična priča o sudbinama nevinih ljudi, žrtvama opresivnog sistema.

Kad učiteljica Marijana Maričić sazna da nakon zatočeništva njena prva ljubav ne želi da joj se vrati, vraća se u pogranično selo gde je „po zasluzi” premeštena. Kada više ne može da izdrži maltretiranje od izaslanika Udbe, i sama biva odvedena u zatvor, gde je isleđuju i muče. Na samom kraju, izvršava samoubistvo, ali za sobom ostavlja dnevnik – svedočanstvo o svojoj kobi.

Nakon više vremena, njen rukopis dolazi u Mirkove ruke, čudnim spletom okolnosti. On saznaje da je sve što je činila bilo iz ljubavi, jedne i jedine, pa makar i uklete.

F-20x14, Str-160, tvrd povez, ćirilica, CENA: 900 din

 
Vučina Šćekić: VRT NA BANATSKOJ STRANI SVETA, priče

Vrt-na-banatskoj-strani-sveta-small"Vrt na banatskoj strani sveta" prozna je zbirka koja umetničkom imaginacijom zaviruje u intimni život znamenitih srpskih pisaca i umetnika.

Banat i Zrenjanin, otkriva nam autor, začudno se pojavljuju kao deo te intime.
Od prvog srpskog pesnika, Stefana Visokog; preko portretiste, Konstantina Danila Grigorovića, te višestrukog stvaraoca, Đure Jakšića; do najvećih srpskih pisaca dvadesetog veka: Ive Andrića, Miloša Crnjanskog i Pavla Ugrinova, ova knjiga nudi kaleidoskop sudbina uvek nekako spojenih sa Zrenjaninom.
Autentični i samosvojni, ovi velikani imali su različite životne puteve, ali je svaki od njih neumitno vodio ka ljubavi, mahnitoj i bezuslovnoj, koliko god bolnoj.

Na ovim stranicama ispisana je priča o umnoj i uzvišenoj sreći Stefana Visokog i njegove žene, đenovljanske plemkinje, Jelene Gatiluzio, ali i vladarevog žala nakon njene smrti. Bez svoje voljene, Sofije Deli ostaje i slikar Danil koji utehu pronalazi u osami i stvaranju. Svoju zanetost lepotom Mile Popović, Đura Jakšić iskazuje u pismu prijatelju. Nestalne su ljubavi Miloša Crnjanskog, kroz čiji život Žene prolaze i oblik gube, opisane iz ugla njegovih ljubavnica, sve do iskaza supruge mu Vide. Nakon večitog pokušaja Pavla Ugrinova za povratkom i pronalaskom svoje prve devojke, Hristine, u zajedničkom, banatskom zavičaju, sledi Andrićev boravak u banji pred kojim neprestano iskrsava prelepa devojka-priviđenje iz njegovih pripovedaka.

F-20x14, Str-176, tvrd povez, ćirilica, CENA: 900 din

 
Vuksan Knežević – ZATVARANJE KRUGA, roman

Zatvaranje-kruga-smallNovi roman Vuksana Kneževića prati životni smisao junaka u koordinatama druge polovine 20. veka od Raške i Beograda, preko Golog otoka i Rijeke pa do Banata. 2014;

F-17×14; str. 144; tvrd povez; ćirilica; CENA 800,00 din.

 
Vuksan Knežević – UBIJANJE GRADA, beletristika

Ubijanje-grada-smallPred čitaocem je neobično svedočanstvo o našem vremenu i „procesima” koji su mogući u njemu. Knjiga Ubijanje grada zrenjaninskog pisca Vuksana Kneževića dosledno, u detaljima, podrazumevajući i subjektivnu i objektivnu perspektivu, prati krivični postupak koji se vodio protiv bivšeg gradonačelnika Zrenjanina, Gorana Kneževića, autorovog sina.

2014; F-17×14; str. 422; tvrd povez; ćirilica;  CENA 1200,00 din.

 
Vučina Šćekić – POZAJMLJENI ZAVIČAJI, roman

Pozajmljeni-zavicaj-smallPozajmljeni zavičaji su roman u dve knjige na vajkadašnju i bolnu temu pomeranja (ili, iseljavanja, kolonizacija, seoba) ljudi iz sopstvenog u novi, tuđi, pozajmljeni zavičaj. Roman prati neobična ljubavna priča, ali i opservacije o političkim i moralnim postulatima, ličnim dilemama i iskliznućima, o jeziku i pisanju.

2014; F-20×14; str. 352; tvrd povez; ćirilica; CENA 1200,00 din.

 
Zoran Slavić - PISANJE ZABORAVA, eseji

Korica-za-Pisanje-zaborava-shortLična karta umetničkog Zrenjanina
Knjiga Zorana Slavića, prati najbolje momente u književnosti, slikarstvu, pozorištu I muzici koji su nastali u Zrenjaninu u periodu 1969 – 2004.

2004; F·24xI6; 416 str.; broširan povez; latinica; cena: 600 din.

 


RocketTheme Joomla Templates