Pogled između
Miroslav Krleža – NA RUBU PAMETI, roman
Krleza-korica-smallRoman Na rubu pameti Miroslava Krleže, jednog od najznačajnijih i najuticaj­nijih pisaca južnoslovenskih književnosti XX veka, određuje, kako dubina kritič­kog uvida u društveno moralno blato, tako i veština da se u jednom dahu ispi­še ispovest suštinske sumnje u smisao stvari ovoga sveta. Ovaj, za mnoge najpro­hodniji Krležin roman, idealan za ulazak u svet ovoga pisca, popisuje simbole jednog „obezglavlje­nog vremena koje nema ni intelektualnog, ni mo­ral­nog, ni estetskog lica". Iako, pisan na drugom mestu i u drugo vreme, u me­đu­ratnom razdoblju, i sapet u protivrečnosti svoga vremena, on nam uverljivo govori i o ovom našem aktuelnom društvu na početku 21.veka. Reč je o autorovom konceptu književnog sveta koji postavlja pitanja nad brojnim slojevima civilizacije, koji biva rezom u suštinu društvenih relacija.

Prateći individualnu pobunu sredovečnog intelektualca, koji se jedan jedini put usudio reći šta zaista misli, u kaleidoskopu jednog života, u ovoj svojevrsnoj bibliji nekonformizma, pratimo inscenaciju društvenih mehanizama lomljenja svakog otpora zlu i bahatosti. Pukotina na slici malograđanskog sveta u kome obitava junak ovog romana, počinje da se širi u svim pravcima, a njegova želja, da živi neposrednost vlastitog života, da izađe iz sveta posredovanog čitavim sistemom laži, biva surovo sankcionisana od pravih instanci tog lažnog društva. Pobuna je, dakle, osuđena na neuspeh, ali bez duha i daha pobune samoosuđujemo se na gubitak smisla.

Nenad Šaponja

2012. F-24×16; str. 259; tvrd povez; latinica; CENA 900,00 din.

 
Gordana Draganić Nonin – LJUDI OD REČI, intervjui

GordanaDragicNonin-LjudiodreciLJUDSKE REČI U NELJUDSKIM VREMENIMA

Pripadnik one vrste novinara koji pokušavaju da javnost zainteresuju za ono što je njima interesantno, ali sa izoštrenim senzorima za kontekst opštevažnog, dakle, onoga što je i lično i bitno, i otkrivalački istinski važno, Gordana Draganić Nonin je u minule dve decenije tragala za ljudima koji u sveopštem ludilu dešavanja na balkanskim prostorima pronalaze hrabrosti da govore istinu i da označe zlo.

Razgovarala je sa 33 naša i svetska pisca ili ugledna novinara i intelektualca, a svakom od njih stavila je u zadatak da bude nepotkupljivi svedok svog vremena. „Zar novinara sa sopstvenim izborom ne bi trebalo nazvati stvaraocem? Posebno ako je sposoban da čuje ljudske reči u neljudskim vremenima... Takav novinar je Gordana Draganić Nonin." |Vladimir Pištalo

2010; F-20x15; str. 238; tvrd povez; latinica; cena: 800,00 din.

 


RocketTheme Joomla Templates