Slon koji leti
Đorđe Pisarev: POZNA VEČERA ZA GOSPOĐU FIBI, roman za decu

Fibi-smallDEVET MAČJIH ŽIVOTA

Kakav je svet viđen očima jedne mačke i jednog mačkića?

Mogu li nas mačji životi pomeriti? Kao prvi od devet života, pred nama se ukazuje nostalgična priča o mačjem životu u selu i u gradu, poput one u čuvenoj knjizi o Galebu.

»Prvo je Nastasja dovela kući mače. Fibislava. Nisam bio oduševljen, ali  nisam imao izbora. Šta ćeš sa mačetom, nećeš ga sada valjda baciti? Onda je, u neko doba, Fibislav rekao „mjau”, a Nastasja mi je rekla da traži da bude nacrtan. I on i njegov život. „Kćeri”, rekao sam, „baš me briga, crtaj ga kol’ko ’oćeš, to bar ništa ne košta”!  E sad, posle je Fibislav opet rekao „mjau” i mislio sam da traži još crteža što bi bilo OK,  ali mi je Nastasja hladno saopštila da mačkić sada traži i priču. O svom životu. Kako li se piše mačja biografija, pitao sam se... A Fibislav je rekao „mjau”.  Odmah sam obavešten i ozbiljno upozoren da to znači „napiši samo istinu, ništa ne izmišljaj”.  I, eto priče: ništa u njoj nije izmišljeno i ništa nije slučajno…«

Autor

Đorđe Pisarev (Vizić, 1957) je poznati prozni pisac, autor brojnih knjiga za odrasle, kako on voli da kaže „objavio je osamnaest sretnih knjiga”, a ova knjiga, „Pozna večera za Gospođu Fibi“, pisana je za decu, ali i za odrasle koji još nisu zaboravili kada su bili deca.

F-20x14, Str-152, broširan povez, ćirilica, CENA: 540 din

 
Natali Spasova: PRVA LJUBAV U RUŽIČASTOJ ULICI, tinejdžerski roman

Natali-Spasova-smallRoman Prva ljubav u Ružičastoj ulici napisala je makedonska autorka Natali Spasova (1989) kao četrnaestogodišnjakinja i namenila ga svojim vršnjacima. Knjiga je već prevedena na nekoliko svetskih jezika, a u Makedoniji je ušla u lektiru za osnovnu školu.

Aleksandra Markovski se zaljubljuje u najboljeg prijatelja svoga brata. Osećanja koja su joj do tada bila nepoznata mešaju se sa drugim problemima: pored selidbe, razdvajanja roditelja, uklapanja u novo okruženje, rivalstva, svađa, tuča i školskih nestašluka, tinejdžerka pokušava da razazna šta je dobro i pravično. Kada konačno treba da izađe sa svojom simpatijom, suočava se sa stravičnim gubitkom koji je teško prihvatiti. Ponekad je potreban iskusniji prijatelj koji će nam pružiti pomoć, zaštititi nas i naučiti da beg od stvarnosti nije rešenje, a da vreme zaceljuje sve rane.

s makedonskog preveo Uroš Pajić

F-20x14, Str-152, broširan povez, ćirilica, CENA: 630 din.

 
Rodi Dojl: SJAJNO, roman za decu

Rodi-Dojl-smallRodi Dojl (1958) poznati je irski pisac. Napisao je deset romana za odrasle, osam za decu, sedam drama i scenarija, kao i desetine kratkih priča. Po nekoliko njegovih knjiga snimljeni su i filmovi. Za svoja dela dobio je ugledne nagrade. „Sjajno” je dečiji roman o Crnom Psu Depresije koji pohodi Dablin.

Kada Crni Pas Depresije počne da se šunja Dablinom, brat i sestra, Rejmond i Glorija kreću u potragu za njim. Uskoro im se priključuju i druga deca. Tako se ova družina otiskuje u opasnu poteru za neprijateljem koji odraslima, njihovim bližnjima, stoji za vratom. Da li će uspeti da ga pobede?

s engleskog preveo Igor Cvijanović

ilustrovao Kris Džadž

F-20x14, Str-196, broširan povez, latinica, CENA: 630 din.

 


RocketTheme Joomla Templates